Kismama jóga

KÉRLEK GÖRGESS AZ OLDAL ALJÁRA, HOGY időpontot foglalj!

A várandósság időszakának minél jobb kihasználása a babára való ráhangolódás, és a kismama testi-lelki felkészülése szempontjából. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza.

A várandósság időszakának foglalkozásai egyaránt tartalmaznak klasszikus jógaelemeket (ászanák, speciális légzések, szankalpás relaxáció, meditáció, testérzet figyelés), Freedman asszony Amazonas vidéki antropológiai kutatásai során, a természeti népek asszonyainál megfigyelt, és tőlük átvett mozgáselemeket, illetve a gátvédelem egyik alapelemeként ismert gátizomtornát.

Az ászanák (testhelyzetek) mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Így a várandós jógában az ászanák nem kitartott testhelyzeteket, hanem folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatokat jelentenek. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasítását célozzák. Ugyanakkor nagyon fontos szerepük van ezeknek a mozgásoknak a kismama fizikai kondíciójának, és ezáltal jó közérzetének elérésében, megőrzésében.

A speciális légzések szerepe is sokoldalú, a helyes, erőltetés-mentes légzés elsajátításától az izmok egyidejű lazításán át a hangokkal összekapcsolt légzések általi pszichikai lazításig terjednek.

A szankalpás relaxáció (szankalpa = pozitív kijelentő mondat, megerősítés, autoszuggesztió) egy vezetett, imaginatív technika, mely szintén a testi-lelki ellazulást, feltöltődést, a pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást segíti. Gyakorlati tapasztalat, hogy azok a kismamák is tudnak ilyenkor pihentetően ellazulni, akik a várandósság bizonyos időszakában otthon már nem tudnak rendesen aludni.

A meditáció, melyhez vezető egyik módszer a testérzet figyelés, az események elfogadását, az azzal való együttműködést, a kismama saját testének megismerését, és jelzéseinek magabiztos felismerését segíti.

A várandósság 30. hetétől kezdve külön szülőpozíciós foglalkozásokat is tartunk, melyre az apát vagy a szülésnél jelen lévő más segítőt is szívesen látunk. Konkrét testhelyzeteket, légzéseket tanulunk, melyek nagy segítséget jelenthetnek a vajúdás és szülés alatt. Ezeken több alkalommal is hasznos részt venni, hogy jobban berögződjenek a tanult technikák.

Minden kismamát várunk szeretettel várandósságának 14. hetétől kezdve!

Gyakran ismételt kérdések a kismama jóga órákkal kapcsolatban:

Mit mozoghatok az első 8 hétben?

Ha minden rendben van a babával, a hagyományos hatha jóga óráinkat javasoljuk.

A 8. és 13. hét között milyen mozgást javasoltok?

Mivel ebben az időszakban tapad meg véglegesen a placenta, ezért inkább pihentető, relaxációs és meditációs óráinkat javasoljuk, vagy otthon való sok pihenést.

A 14. héttől a várandósság végéig járhatok kismama jógára?

Igen, végig, kivéve ha a mozgást épp nem javasolta az orvosod.

Mit tilos még végeznem a várandósság alatt?

Hasizom gyakorlatok, hátrahajlás, fordított testhelyzet (pl. gyertya), erős csavarás, illetve ikerterhességnél nagy terpesz. Minden más gyakorlatból csak annyit végezz, amennyi jól esik!

Ehetek az óra előtt?

Kérjük, lehetőleg 1 órával a foglalkozás előtt már ne egyél! Palackos vizet hozhatsz magaddal az órára, vagy nálunk is vehetsz!

Mi a helyzet, ha gyakran kell mennem wc-re?

Természetesen az óra alatt bármikor kimehetsz wc-re. A gátizom gyakorlatokat kifejezetten kérjük, hogy üres hólyaggal végezd, ezért óra közben, a gyakorlás előtt szoktunk pár perc szünetet tartani.

Mit hozzak magammal?

Kényelmes ruházatot, törölközőt a fejed alá (polifoam, párna van), pulóvert (kivéve nyáron).

Bejelentkezéshez és az órarend megtekintéséhez kattints az alábbi gombra!