Hatha jóga

KÉRLEK GÖRGESS AZ OLDAL ALJÁRA, HOGY időpontot foglalj!

„Az ászana elnevezésű jóga testtartások eredete a hindu ősmondák körébe vész. A legenda szerint Siva Isten 84 ezer ülésmódot, testtartást próbált ki, hogy megállapítsa, melyek azok a testhelyzetek vagy gyakorlatok, amelyek az ember egészségének megőrzésére, illetőleg magasabb rendű önszemléletének kifejlesztésére alkalmasak. Ezekből a testtartásokból csak 84 használatos ma is, és 20-30 azoknak az ászanáknak a száma, amelyek az egészség megőrzésére és visszaszerzésére valók.”

—   részlet Selvarajan Yesudian – Sport és Jóga c. könyvéből    —

A foglalkozásokról:

A jóga harmonizálja testünk energiáit, valamint a belső szervek, a vérkeringés és az idegrendszer működését. Fiatalít, fejleszti koncentrációs képességünket, belső egyensúlyunk erősödik. A jóga órák 90 percesek. Relaxációt, légzőgyakorlatokat, ászanákat végzünk. Kezdőknek és haladóknak egyaránt, folyamatosan be lehet kapcsolódni.

Ászana:

Az ászana eredetileg stabil ülőhelyzetet jelent, azonban korunkban bővebb jelentést kapott: jógapóz, testhelyzet. Vannak álló, ülő, fekvő és fordított testhelyzetű ászanák. A mozgás iránya szerint megkülönböztetünk előre, hátra, oldalra hajló és csavaró pózokat. Vannak bemelegítő gyakorlatsorok, emésztést segítő pózok, hasizmot erősítő gyakorlatok, tartásjavító pózok. Az ászana sorozatokban váltakozva feszítjük és lazítjuk az izmokat, ezáltal trenírozzuk az ereket, idegeket is.

 

 

Napüdvözlet:

A napüdvözlet egy ászana sorozat, mely előre és hátra hajlításokból, illetve nyújtásokból áll.

Hatásai: dinamizál, frissít, javítja a belső szervek vérkeringését, fokozza a légzés hatékonyágát, kiegyensúlyozza a belső elválasztású mirigyek működését, erősíti és rugalmassá teszi az izomzatot, méregtelenít. Csökkenti a fizikai és szellemi feszültséget, élesíti az elmét.

Pránajáma (légzőgyakorlat):

A légzőgyakorlatok segítik a test jobb légcseréjét. Vannak frissítő hatású, nyugtató, illetve kiegyensúlyozó jellegű légzőgyakorlatok is. A váltott orrlyukú légzés (nádi sódana pránajáma) kiegyensúlyozza a testben lévő energiákat, tisztítja az energiacsatornákat, oldja az energetikai blokkokat. A „prána” finomabb a levegőnél: a legfinomabb energia, mely a világegyetemben mindent átjár. Életerőnek, életenergiának is hívjuk. Az „ajáma” jelentése szabályozni, irányítani. Tehát a pránajáma irányítja a prána áramlását a testben, és tisztítja a nádikat (energiacsatornákat).

 

 

Relaxáció:

A relaxáció alatt megtanuljuk ellazítani az izmokat és az elmét. Ez a típusú lazítás a stressz kezelésének kiváló módszere. Megtanuljuk végigvezetni a figyelmünket a testrészeken, izmokon és ízületeken, kikapcsolni a kavargó gondolatokat, lecsendesíteni az elmét.

Hatha jóga jelentése:

A „ha” jelentése nap, a „tha” jelentése hold. A hatha jóga kiegyensúlyozza a nap és hold jellegű (aktív és passzív) energiákat a szervezetben.

Teljes kikapcsolás:

A jóga egyik legfontosabb eleme a figyelem vezetése a testben, és a testérzet figyelés. Ezt végezzük mind az ászanák során (megfigyeljük, hogy mely ízületünk vagy izomcsoportunk feszül, nyúlik), mind a légzőgyakorlatok alatt. Ezáltal kialakul fokozatosan a testtudatosság. Mivel a gyakorlatok alatt folyamatosan a testet kell figyelni, az ember automatikusan kikapcsolja a napi problémákat.

Jóga nem csak hajlékonyaknak:

A jógában nem az a lényeg, hogy mennyire vagy kezdőként hajlékony. A jóga egy önismereti út, ahol fokozatosan ismered meg tested határait, és próbálod ezeket a határokat lépésről lépésre tágítani. Egy jóga órán az végzi jól a gyakorlatokat, aki belülről figyeli teste jelzéseit, és nem a többiekkel versenyez, hogy ki tud pl. előrébb hajolni. Mindig magadhoz képest kell nézni a fejlődést. A férfiak izomzata általában alapból kötöttebb, de ha belegondolunk, hogy a legnagyobb jógik mind férfiak: nem mondhatja senki, hogy a jóga csak a nők „sportja”.

Ellenjavallatok/elővigyázatosság:

Fertőző betegség esetén kíméld magad, ne jógázz, kérjük várd meg, amíg meggyógyulsz! Gerincproblémák, sérv, magas vérnyomás, egyéb komolyabb betegségek esetén kérjük csak orvosod hozzájárulásával jógázz, és kérd ki az óra előtt az aktuális órát tartó tanár véleményét, hogy mely gyakorlatokat kell módosítással végezned, illetve javasolt-e jógáznod!

Mit hozz magaddal?

Kényelmes, rugalmas, nem szoros ruházatot, törölközőt a fejed alá (polifoam, csúszásmentes matrac van), relaxációhoz pulóvert (mert lassul a vérkeringés ilyenkor). A jó közérzet miatt az óra előtt lehetőleg 2-3 órával ne egyél, de ne is legyél éhes!

Várunk szeretettel!

Bejelentkezéshez és az órarend megtekintéséhez kattints az alábbi gombra!